Apresiasi Sanubari…: Third Party...

Dari Sanubari…Merungkai Segala Persepsi Dalam Kehidupan Insani…


Thursday, October 8, 2009

Third Party...Sedar tak sedar Syawal sudah pun berada di pertengahan. Umat Islam saya percaya masih dalam suasana Aidilfitri...Masih dibayangi percutian yang panjang, mungkin...dan saya yakin untuk keluar dari 'mode' percutian bukannya mudah! Perlu bertegas dengan diri sendiri! 

Aidilfitri bukanlah hari untuk bersuka ria semata-mata. Cuba tanyakan pada diri sendiri apakah yang kita pelajari dari Aidilfitri pada tahun ini? Cukupkah sekadar bermaaf-maafan sesama sendiri? Bagaimanakah dengan iktibarnya?

Entah mengapa sejak kebelakangan ini banyak terdengar bencana alam dan malapetaka di sana sini. Adakah itu petanda kepada sesuatu? Ngeri rasanya...pun begitu, ada waktunya DIA kita ingati hanya sewaktu kita kesusahan...Mengapa?


Dalam dunia yang penuh noda berkalang dusta, adakalanya kita alpa apabila kita di tahap yang selesa. Pancaroba kehidupan yang pelbagai kadangkala mengelirukan pemikiran insani. Sedang elok-elok menjalani kehidupan boleh wujud sengketa yang tidak pernah kita jangkakan. Baik dari sudut apa sekalipun, sebenarnya langkah kita harus lurus...ikhlas dan tulus. Janganlah menjadi insan ketiga yang menjadikan keadaan tiba-tiba rumit. Apalah gunanya bersikap begitu...hanya akan merugikan diri sendiri...


Yang tak fahamnya, kenapa ada manusia yang tergamak menjadikan orang lain sebagai pemangkin kepada usaha mereka sedangkan mereka sendiri berselindung di sebalik bayang-bayang itu, mempergunakan kelurusan orang lain. Lantas mengada-adakan cerita yang tiada, mewujudkan sesuatu yang tidak pernah wujud, membawa perkhabaran palsu ke sana ke mari...sungguh sedih! Bukanlah lebih baik orang-orang seperti ini menilai aspek diri sendiri? Banyak lagi yang lebih penting boleh dilakukan.


Tidaklah membawa sebarang kesan jika orang lain tidak percaya pada segala niat tersembunyi...tapi tidak mustahil orang yang paling rapat dengan kita pun kadangkala boleh tersasar lantas mempercayai semua kepalsuan itu. Kesudahannya? Anda fikirkanlah sendiri...


Harus diingatkan, mereka yang sering berselindung di sebalik bayang-bayang 'kudus' takkan selamanya boleh berselindung. DIA sentiasa memerhati...Dan hidup itu bagaikan roda...No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...